2011/07/31

2011/06/21 - 2011/12/22

cam01
Ergens in Eindhoven

Geïnspireerd door Sterrenwacht Philippus Lansbergen, ben ik een solargraph project gestart. Een solargraph is foto gemaakt met een een pinhole-camera die een half jaar lang de zon fotografeert. Omdat de zon in de zomer hoger aan de hemel staat dan in de winter, komt op de foto de zon elke dag een stukje lager langs (of hoger als je de solargraph in de winter ophangt). Op de kortste dag van het jaar (22 december) staat de zon op het laagste punt en is de foto klaar. Ik heb dus nog wat geduld nodig voordat ik weet hoe de eerste foto's er uit komen te zien.


cam01
Pinhole camera 01

Een pinhole-camera voor langdurige opnames is heel eenvoudig zelf te maken. Het enige wat je nodig hebt is een velletje fotopapier, een blikje, een speld om het gaatje te prikken en wat tape om het blikje weer lichtdicht te plakken als je in een donkere kamer het velletje fotopapier erin hebt gedaan. Omdat het fotopapier erg lang belicht wordt, kleuren de belichte delen vanzelf zwart en hoeft het niet meer ontwikkeld te worden. (Fixeren kan wel.) De minder belichte delen krijgen een verkleuring in lichtere grijstinten. Het resultaat is een negatieve foto van het uitzicht met strepen door de lucht van het pad wat de zon elke dag aflegt. Elke pinhole-camera maakt tijdens een half jaar maar één foto.


cam02
Pinhole camera 02

Om het pad van de zon op de foto te krijgen moet het gaatje van de pinhole-camera op het zuiden gericht zijn. Voor mijn solargraphs heb ik geprobeerd mooie plekjes uit te zoeken. Twee van mijn camera's heb ik opgehangen in een bos in Eindhoven. Ik hoop dat voorbijgangers die de camera's vinden, zo vriendelijk zijn om ze te laten hangen. Om ze wat minder op te laten vallen, heb ik de blikjes mat zwart gespoten en ze hoog opgehangen. Verder staat er een waarschuwing op dat ze alleen volgens de procedure verwijderd mogen worden en mijn contact gegevens (als je de camera gaat verplaatsen wil je eerst het gaatje lichtdicht afsluiten zodat je niet de onbelichte delen belicht).


cam02's uitzicht
Pinhole camera 02's uitzicht

Ik ben heel benieuwd hoe de foto's worden en kan bijna niet wachten tot ik de blikjes in mijn geïmproviseerde doka weer open mag maken. Op 22 december 2011 zal hier het resultaat te zien zijn.

Voor de volgende serie blikjes die ik 22 december 2011 zal ophangen heb ik ook al een paar leuke locaties gevonden. Er zijn in Eindhoven heel wat plekken met een mooi uitzicht op het zuiden. Maar waar ik die blikjes zal ophangen verklap ik later pas...

Woon jij op zo'n locatie? En wil je meedoen aan het Solargraph Project 2011/12/22 - 2011/06/20? Laat het weten via een email naar:

spambeveiliging


2011/12/04

Tweet:
Balen! De 2 solargraphs in het bos zijn weggehaald. Het tape lag nog op de grond. Jammer, ze waren bijna klaar :-( #pinholecamera #Eindhoven".

2011/12/23

22 December was de enige overgebleven pinhole camera klaar met het maken van de solargraph. Pinhole camera 03 hing als experiment aan een lantaarnpaal aan de overkant van de straat. Hij had niet zo'n mooi uitzicht als Pinhole camera 01 en 02, maar het resultaat is toch mooi geworden. Ik wil echter geen foto's van mijn straat publiceren, daarom moeten jullie genoegen nemen met de bovenste helft:

Solargraph 2011/06/21 - 2011/12/22

Gelukkig is het goede resultaat van Pinhole camera 03 veelbelovend voor het Solargraph project 2011/12/22 - 2011/06/20! Nog even geduld voor de echt mooie resultaten.